Które warzywa są najzdrowsze?
Stale wzrasta zapotrzebowanie na ekologiczne warzywa. Działka to dobre miejsce do wyprodukowania takich warzyw, dobrych jakościowo i zdrowych.
Warto o tym pomyśleć i już dziś zacząć zmieniać sposób uprawy. W sezonie, nawet przy obfitości warzyw i owoców, poszukujemy przede wszystkim zdrowych, ekologicznych warzyw, o dobrym smaku. Coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy.
W sklepach niemal przez cały rok oferowane są dorodne warzywa. Wyglądem zachęcają do kupna, ale czy są one bardziej wartościowe od tych, które uprawiamy sami na działce? Przeważająca większość warzyw w handlu pochodzi głównie z produkcji towarowej, gdzie do uzyskania dobrego plonu, konieczne jest użycie sztucznych nawozów mineralnych oraz chemicznych środków ochrony rośli. W warzywach tych mogą się znajdować pozostałości pestycydów i innych związków (azotany, metale ciężkie). Zazwyczaj ilości te nie przekraczają określonych dopuszczalnych norm. Jednak jak wykazały wyniki wieloletnich badań, prowadzonych w ośrodkach naukowych w laboratoriach badania żywności, rzadko się zdarza, żeby warzywa i owoce z produkcyjnych plantacji były całkowicie wolne od tych pozostałości.
Przy wieloletnim spożywaniu tych ,,minimalnych” lub,,śladowych” ilości substancji chemicznych, istnieje niebezpieczeństwo, czy nie nastąpi po latach ich kumulacja w organizmie. Ten swoisty koktajl chemiczny może być przyczyną wielu groźnych chorób, w tym nowotworowych. Można wprawdzie kupić bio-warzywa z atestowanych upraw ekologicznych, ale są one dość drogie. Z tego też względu nie każdy je kupuje.
Z zasady warzywa są zdrowe, kwestia tego żeby dywersyfikować dietę i jeść różne warzywa.