Jak bezpiecznie zbierać żywność w lesie
Zbieractwo jest najstarszą umiejętnością bushcraftową ze wszystkich. Ludzie byli zbieraczami znacznie dłużej niż łowcami-zbieraczami czy rolnikami. Dzikie rośliny jadalne nie zawsze są w stanie zaspokoić Twoje potrzeby żywieniowe w każdym miejscu i o każdej porze roku, ale nadal ważne jest, aby wiedzieć, co można zebrać, aby uniknąć zatrucia i jak prawidłowo przygotować dziką żywność do spożycia.
Żywność z lasu
Zbieranie dla siebie posiłku to coś wzmacniającego, ale jednocześnie podejmujesz ryzyko. Diabeł tkwi w szczegółach, więc zwracaj uwagę na drobiazgi. Zabierz ze sobą okulary do czytania lub małą lupę, gdy wychodzisz na „polowanie”. Weź ze sobą również przewodnik zawierający lokalne gatunki jadalne i trujące, ze szczegółowymi opisami. Warto dodać, że zbieranie grzybów i innego rodzaju żywności popularne jest w całej Polsce, ale szczególnie w Małopolsce – więcej dowiesz się na https://www.malopolski.pl/.
Wykorzystaj zawart informacje, aby zachować bezpieczeństwo
Czas, który spędzasz, może być bardzo satysfakcjonujący, ponieważ nauczysz się bezpiecznie zbierać rzadkie i soczyste artykuły spożywcze. A kiedy jesteś we właściwym miejscu we właściwym czasie, bogactwo natury może Cię zaskoczyć. Wystarczy trochę wytrwałości a zdobędziesz mnóstwo zapasów, które możesz potem ususzyć lub przerobić na przetwory! Komu potrzebne są tabletki witaminowe, skoro można czerpać bogactwo witamin i minerałów z dzikich posiłków?
Podczas próbowania lokalnych roślin ważne jest jednak, aby podjąć pewne podstawowe środki ostrożności. Dokładnie sprawdzaj wszystkie zbiory ze wszystkich stron. Od razu wyrzucaj żywność, na której widzisz ślady odchodów, pleśń, podejrzane plamki czy oznaki gnicia. Wszystkie zebrane produkty dokładnie umyj lub wymocz w czystej wodzie, gdyż niektóre zanieczyszczenia mogą być niewidoczne gołym okiem. Chociaż to kuszące, nie zjadaj jagód prosto z krzaka, gdyż nie wiesz, czy, na przykład, nie ma na nich śladu moczu dzikich zwierząt!
Jak identyfikować grzyby?
Podstawą identyfikacji rośliny jest porównanie jej cech z przewodnikiem (lub własną wiedzą o danym gatunku), aby upewnić się, że wiesz, co to jest i czy jest jadalne. Bardzo uważaj na alergie. Najlepiej wcześniej wykonaj szczegółowe testy alergiczne, by wiedzieć, czego nie wolno Ci jeść, dotykać lub co może Ci zaszkodzić. Niektóre dzikie rośliny mogą być bardzo niebezpieczne dla ludzi. Ale nawet jeśli uznawane są za bezpieczne, możesz mieć nietypową reakcję na powszechnie tolerowane rośliny.
Nie bój się, jeśli nigdy dotąd nie zbierałeś jagód czy grzybów. Dzięki studiowaniu podręczników survivalu i uważnemu badaniu dziko rosnących gatunków, Ty również możesz stać się wykwalifikowanym zbieraczem. Jeśli nigdy wcześniej nie zbierałeś własnego jedzenia, może to być ekscytujące lub nieco przerażające przeżycie. Pozwoli Ci jednak na zdobycie nowych umiejętności i wzmocnienie pewności siebie.